Вторник, 23.04.2024, 19:21
Приветствую Вас Гость | RSS

РАКИТНОЕ.UA

Форма входа
Поиск
Архив
«  Декабрь 2014  »
ПнВтСрЧтПтСбВс
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
293031

Главная » 2014 » Декабрь » 4 » У Будинку вчителя прощалися з Євгеном Сверстюком
20:36
У Будинку вчителя прощалися з Євгеном Сверстюком
04 декабря 2014 | 19:00

Євгена Сверстюка сьогодні провели в останню путь. Прощання з українським літератором, дисидентом та політв'язнем відбулося у столичному Будинку вчителя.Яким його запам'ятали - Людмила Горбач.

Молитва, Кобзар, варта Пластунів і вщерть наповнений людьми хол Будинку вчителя.В останню путь Євгена Сверстюка прийшли провести колеги, друзі, студенти. З'явилися попрощатися і президент та урядовці на чолі з прем'єром. Усе його життя - боротьба. Дисидент, політв'язень.Усі з сумом, але захоплено розповідають про його незламність духу і всеперемагаючий оптимізм.
"Він був дуже активний буквально до останніх днів свого життя. Минулого року надзвичайно цікавився тими подіями, які відбуваються в Києві на Євромайдані. Постійно ходив по Євромайдані був на барикадах. З великою радістю зустрічався зі студентами, які були основними учасниками першої стадії Євромайдану. Надихав їх", - говорить Володимир Вятрович, голова українського інcтитуту національної пам'яті.
Роки таборів та заслань йому дали за жагу писати. Через "самвидав" творів Сверстюка радянська влада лютувала. Та навіть ув'язнений в таборі Сверстюк не зламався, не став думати інакше і не замовк.
"Сказати, що він переносив табір дуже мужньо і світло - це нічого не сказати. Треба було його просто бачити як він ходив, по табору, як він тримався у карцері. Це була гідна постава, яку описати словами не можливо. Табір був школою гідності, табір був школою моральної постави і для нас у таборі пан Євген був просто моральним прикладом. Моральним взірцем", - говорить Мирослав Маринович, віце-ректор українського католицького університету, колишній політв'язень.
Україна стала незалежною - і він писав ще більше. Тепер вже не переслідуваний владою. Бо більше - у 95-му ще й отримав Шевченківську премію. За 85 років життя встиг пережити кілька режимів. І щоразу тішився революціям.
"Він тішився тим, що вже виросло нове покоління під тризубом, під жовто-синім прапором, котре Україну не здасть", - говорить Василь Овсієнко, політв'язень.
Євгена Свірстюка поховали на Байковому кладовищі в Києві.

Людмила Горбач, Олексій Шматов, Новини, телеканал "Інтер".

 
Просмотров: 244 | Добавил: Optimist | Рейтинг: 0.0/0
Время
clock for blog free информер времени
Погода в Ракитном
Статистика
free counters
Free counters МЕТА - Украина. Рейтинг сайтов
Статистика

Онлайн всего: 1
Гостей: 1
Пользователей: 0
счетчик посещений
счетчик посещений
Радио онлайн

Copyright Rakitnoe.at.ua © 2024-2015